Snårets Kennel
Om Kenneln
  Bakgrund
  Våra Hundar
  Köpinformation
  Blogg & Nyheter
  Aktuellt
  Fotogalleri
  Kontakta oss

Allmänt
  Skaffa pudel?
  Sagt om toypudeln
  Rasstandard
  - Huvud och hals
  - Kropp
  - Extremiteter
  - Hud,päls,storlek
  - "Felaktigheter"
  Pälsvård
  - Klippmodeller
  - Vardagsskötsel

Övrigt
  Blogg & Nyheter
  Gästbok
  Länkar


  Ska vi skaffa oss en pudel?

Pudeln är en riktig familjehund, som trivs lika bra i en lägenhet dom i en villa med trädgård. Den kan lätt lära sig att vara ensam hemma,bör lämnas korta stunder från början då den är liten,utan att förstöra något i hemmet. Förutsättningen är självfallet, att man börjar med små, korta stunder medan den är valp- och sedan ökar tiden. Likaså måste man, förutom att rasta den, också aktivt ägna sig åt den både på morgonen och då man kommer hem.

Pudeln älskar att vara i centrum och bli beundrad, men den kan också lägga sig i sin korg och sova, när husse och matte har det jäktigt. Den är en intelligent hund, som har lätt att lära och den tycker om då man leker med den. Den vaktar och säger ifrån, men ett riktigt pudeltemperament är vänligt och kärleksfullt utan aggresivitet och nervositet.

En av pudelsn största fördelar är att den inte fäller. Det betyder att den emellertid ska klippas och borstas. Pälsen är väl ägnad att klippa i olika frisyrer. Detta kan man tycka om eller vara motståndare till.


Barn och pudlar hör samman. Särskilt stor och mellanpudlar är ypperliga i familjer med barn, eftersom det är lagom stora och robusta att leka med. Dvärg och toypudlar lämpar sig bättre till större barn eller till barn, som förstår att ta hänsyn till en litet mindre hund. Många äldre människor föredrar en knähund och väljer därför toy eller dvärgpudeln. Vill man skaffa sig en pudel har man alltså flera storlekar att välja mellan: Stor-, mellan-, dvärg- och toypudel.Följande saker spelar roll vid valet:
 • Familjens storlek
 • Typ av bostad
 • Tid till pälsvård
 • Anskaffningskostnad
 • Pengar till mat och klippning


 • Man måste göra klart för sig, hur mycket tid man har eller vill använda till hunden. Det är givet att en stor hund kräver mera tid, både till pälsvård och motion, än en liten hund. Är man äldre eller har svårigheter att röra sig, är som en regel en dvärg eller toypudel att föredra. En stor pudel tar också mera plats i bilen - eller i sängen, om den skall vara där!. En småväxt pudel är lättare att ta med i alla sammanhang, b la kan den tas som handbagage på vissa flyg och i buss. Men det är nog en smaksak vilken storlek man väljer, även om man nog generellt kan säga att en liten hund är litet livligare och skälligare än en storhund.  Vilken färg skall man ta?
  Här i Sverige är alla enfärgade färger tillåtna, dvs det är ett fel om pudeln har fläckar eller på annat sätt är flerfärgad. Internationellt är som tidigare nämnts fem färger erkända:Svart,vit,brun,aprikos och grå.Svarta är den vanligaste färgenoch från den har det andra färgerna utvecklats. Vita, bruna,aprikosfrägade och gråa pudlar ser var för sig charmerande ut och det är därför helt en smaksak vilken färg man väljer. För att få möjlighet att se ut de olika färgerna tillsammans är det en god idé att gå ut på hundutställning: där är alla färger representerade, liksom alla storlekar. Kom ihåg att det är ett val som man ska glädja sig åt i många år. Därför kan man inte var tillräckligt noggrann. Om man vill veta hur en korrekt pudel skall se ut, kan man läsa om det i rasens standard, som är en internationellt godkänd rasbeskrivning, som Pudelklubben eller Kennelklubben tillhandahåller.

  Varje ras har sin rasbeskrivning eller standard, som noggrant och detaljerat beskriver hur rasen i fråga skall se ut. Att läsa den är kanske mest intressant om man har köpt en valp som anses särskilt lovande. Men också allmänt sett är den mycket lärorik och erbjuder en utmärkt orientering om rasen, som är väl värd att ta del av, innan man går och köper en valp.