Snårets Kennel
Om Kenneln
  Bakgrund
  Våra Hundar
  Köpinformation
  Blogg & Nyheter
  Aktuellt
  Fotogalleri
  Kontakta oss

Allmänt
  Skaffa pudel?
  Sagt om toypudeln
  Rasstandard
  - Huvud och hals
  - Kropp
  - Extremiteter
  - Hud,päls,storlek
  - "Felaktigheter"
  Pälsvård
  - Klippmodeller
  - Vardagsskötsel

Övrigt
  Blogg & Nyheter
  Gästbok
  Länkar


  Rasstandard

Hemland: Frankrike
Användningsområde: Sällskapshundar

Bakgrund

Man vet att pudeln funnits i Syd och mellaneuropa sedan 1500talet men det är svårt att klargöra vilket land som är ursprungslandet. Man har än idag inget exakt land men Frankrike har annekterat rasen och anser den vara en fransk ras.

Pudeln är från början en jakthund och dess ullhårspäls gjorde den särskilt lämpad att arbeta i vatten och under svåra förhållanden. Jägarna började klippa hundarna för att göra dem mera rörliga, men sparade päls på känsliga ställen, som t ex kring leder, på bröstkorgen etc. Pomponen på svansen liksom tofsen på huvudet fick sitta kvar för att göra hunden bättre synlig under vattenarbetet.

Pudeln är en ras som utvecklats och förändrats väldigt mycket. Från att ha varit en grov och rejäl jakthund till en elegant och vacker sällskapshund. . Dess dresserbarhet och livliga uppträdande gjorde den tidigt till en uppskattad cirkushund. Pudeln är i dag en av världens mest uppskattade sällskaps- och utställningsraser och är därtill ofta mycket framgångsrik i lydnadsprov.

HELHETSINTRYCK

Pudeln skall vara harmoniskt och proportionerligt byggd, med karakteristisk, lockig päls och förekommer som ullpudel eller snörpudel.

UPPFÖRANDE OCH KARAKTÄR

Pudeln skall vara intelligent, vaken och aktiv. Den skall ha ett harmoniskt sinnelag samt ge intryck av elegans och stolthet. Rasen är berömd för sin trogna natur, sin lätthet att lära och att dresseras - egenskaper som gör pudeln till en särskilt trevlig sällskapshund.