Snårets Kennel
Om Kenneln
  Bakgrund
  Våra Hundar
  Köpinformation
  Blogg & Nyheter
  Aktuellt
  Fotogalleri
  Kontakta oss

Allmänt
  Skaffa pudel?
  Sagt om toypudeln
  Rasstandard
  - Huvud och hals
  - Kropp
  - Extremiteter
  - Hud,päls,storlek
  - "Felaktigheter"
  Pälsvård
  - Klippmodeller
  - Vardagsskötsel

Övrigt
  Blogg & Nyheter
  Gästbok
  Länkar


  Pälsvård

De flesta hundar har en fällningsperiod vår och höst, några fäller hår året om, och hundar av s.k. klippnings- och trimmningsraser har så stark hårtillväxt att de av hygieniska skäl eller för sitt utseendes skull måste specialbehandlas.

Ryktning
Att dagligen rykta med lämpliga ryktdon stimulerar huden och därmed hårväxten. Den avlägsnar även fällda hårstrån, damm och smuts.

Det mest effektiva är att använda en ryktkarda med metallborst. Ryktborstar med metallborst har större genomträngningsförmåga på mycket täta pälsar. Hundkammen skall vara något grovtandad och dess tänder skall vara trubbiga.

ryktkarda Rykta med lugna, kraftiga tag, varvid ryktdonet bör tränga ned ända till hårbotten.

Långhåriga hundar kammas först, och tovor i pälsen reds med ryktkardan, varvid man kardar en liten bit av pälsen i taget och sedan kammar det kardade. Tovor, som inte kan redas ut med fingrar, karda och kam, måste klippas bort i hårens växtriktning. Sådana tovor uppstår mest vid öronfästen, under hängande öronlappar, i halskragen, på låren, kring ändtarmsmynningen och på svansens undersida.

pudelkam Att ställa upp hunden på ett ryktbord har många fördelar:
Hunden håller sig lugnare och vårdaren kan undersöka besvärliga ställen på närmare håll. Ryktbordets skiva bör vara av hårt gummi eller liknande så att hunden står tryggt och stadigt.
Lyft alltid upp och ner hunden med korrekta grepp, alltså inte i nackskinnet och inte i frambenen. (ena handen inträdd mellan hundens bakben under buken och den andra inträdd mella frambenen mot bröstet och bringa.)

Badning
Hunden bör tvättas med ett speciellt hundschampo, och badvattnets temperatur får inte överstiga 30 grader. Eftersom en del hundar kan känna obehag och ängslan vid varmbad bör hunden behandlas med stor varsamhet när den badas. En gummimatta på badkarets botten hjälper den att stå stadigt.

Använd handduschen försiktigt utan snabba rörelser. Takdusch bör absolut inte användas. Fukta kroppen med svagt strilande dusch, massera sedan in schamponeringsmedlet. När schamponeringen är färdig sköljs tvättmedlet med största noggrannhet bort. Därefter blöts hundens huvud, som man håller upplyft, med en mjuk tvättsvamp. Nosparti, kinder och öronlappar schamponeras och sköljs. Tvättmedel och vatten får inte tränga in i hundens ögon, näsa, mun och hörselgångar. Sker detta bör ögonen genast sköljas med rent vatten. Yttre hörselgångar torkas efter badet med handduk och bomullstussar.

Efter sköljningen pressas så mycket vatten som möjligt ur pälsen med händerna. Låt hunden få skaka av sig och torka sedan med en handduk. Hunden får inte släppas ut i kyla förrän den är helt torr. Bästa sättet att få hunden torr är att använda hårfön och ryktborste. Se till att variera varm och kall luft så att det inte blir för hett.

klotång Exempel på lämpliga tillbehör:
  • Karda
  • Kam med glesa piggar
  • Borste med stålpiggar
  • Klotång
  • Hårsax av bra kvalitet.
  • Klippmaskin, t.ex. Oster
  • HundSchampoo och ev.balsam.
  • Trimbord

  •